Covid-19

De Universiteit van Luik ontwikkelt een geautomatiseerde test voor de detectie van Covid-19 die het mogelijk maakt om dagelijks duizenden extra tests uit te voeren


In Coronavirus

De Universiteit van Luik (ULiège) kondigt aan dat zij een geautomatiseerde test heeft ontwikkeld voor de detectie van SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor Covid-19. De in ULiège ontwikkelde techniek verhoogt de dagelijkse detectiecapaciteit van het coronavirus in Luik tegen 2000 tests. ULiège wordt zo een van de 5 referentiecentra voor de detectie van SARS-CoV-2. De techniek kon snel worden overgenomen door de 4 andere referentiecentra (GSK, UCB, Janssen Pharmaceutica en KULeuven), maar ook door andere landen.

Version française   English version

D

e test kan dragers van het virus opsporen, of het nu zieke of asymptomatische dragers zijn. Het is een geautomatiseerde test, die minder afhankelijk is van reagentia die een tekort dreigen te krijgen en waarvoor minder operators nodig zijn.

Hoe werkt de test?

Het is gebaseerd op drie opeenvolgende stappen die in een halve dag een betrouwbaar resultaat opleveren.

1e stap: inactivering van het virus.

Het materiaal in de monsterbuis (swab) wordt in contact gebracht met chemicaliën en enzymen. Deze stap heeft tot doel het virus te inactiveren met behoud van een aantal van zijn componenten (genetisch materiaal), zodat het in de daaropvolgende procedure kan worden opgespoord. Deze operatie moet worden uitgevoerd in hoogbeveiligde laboratoria van het type L2 of L3.

2de stap: extractie van het virus.

De SARS-CoV-2 is een RNA-virus, het genoom ervan bevat geen DNA. Deze stap heeft tot doel het virale RNA te extraheren. De huidige extractiemethoden zijn ofwel handmatig en vergen tijd en veel personeel, ofwel geautomatiseerd en zijn afhankelijk van het gebruik van reagentia waarvan de toevoer niet meer gegarandeerd is. Het is deze stap die de uitvoering van de screeningtests heeft beperkt en aanzienlijk belemmerd. Onderzoekers van GIGA, FARAH, GreenMat/CESAM van ULiège en de UZ Luik (CHU Liège) hebben hun krachten gebundeld om deze stap sneller, geautomatiseerd en onafhankelijk van commerciële reagentia te maken.

3de stap: omzetting van RNA in DNA, en DNA-amplificatie

Nadat het RNA is geëxtraheerd, wordt het omgezet in DNA, dat vervolgens een groot aantal keren wordt geamplificeerd om aantoonbaar te zijn. Deze stap maakt gebruik van de qRT-PCR-techniek. Het RNA wordt eerst getranscribeerd (RT) naar DNA met behulp van een enzym (reverse transcriptase) en vervolgens geamplificeerd door kwantitatieve (q) PCR (polymerase kettingreactie). Met behulp van deze methode wordt het ontstaan van elk exemplaar van het SARS-CoV-2 virale RNA geassocieerd met de emissie van fluorescentie, wat uiteindelijk bevestigt of het monster positief of negatief is.

Met uitzondering van de inactivatiestap 1, waarvoor een groter aantal operators om beurten in het L2- en L3-laboratorium nodig is, vereisen de andere twee stappen de gelijktijdige aanwezigheid van slechts 4 personen.

Deze geautomatiseerde, snelle en betrouwbare techniek voor het opsporen van zieke of asymptomatische dragers van het virus stelt het ULiège-team in staat om 2000 tests per dag uit te voeren. De laboratoria die deze methode hebben ontwikkeld, worden nu ondersteund door het laboratorium voor klinische microbiologie van het UZ Luik voor het uitvoeren van lokale tests, maar zullen ook worden betrokken bij de massale screening, te beginnen met de systematische screening in woningen waar veel mensen in gevaar zijn.

De ontwikkeling van deze techniek is een belangrijke stap om België, en mogelijk ook andere landen, te voorzien van de aanzienlijke testcapaciteit die nodig is om de gezondheidscrisis van Covid-19 te beheersen.

Perscontact

Via de afdeling Communicatie - Persafdeling van de Universiteit van Luik

+32 (0)494 57 25 30 - dmoreau@uliege.be

Illustratie : Fusion medical animation for Unsplash

Share this news